![]() |
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξέτασε την επίδραση των διαφορετικών τύπων φρούτων στον κίνδυνο του διαβήτη και βασίστηκε στα δεδομένα 187.000 ανθρώπων το διάστημα 1984 έως 2008, κατά το οποίο πάνω από 12.000 από αυτούς εκδήλωσαν διαβήτη. Οι ερευνητές κατέγραψαν τη συνολική κατανάλωση φρούτων, μεμονωμένων φρούτων, αλλά και χυμών.
«Αν και τα φρούτα προτείνονται ως μέτρο για την πρόληψη του διαβήτη, προηγούμενες έρευνες είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τη συνολική κατανάλωση φρούτων.
Τα ευρήματα μας παρέχουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι συγκεκριμένα φρούτα μπορεί να έχουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση κατά του διαβήτη» σχολιάζει ο καθηγητής Κι Σαν από το νοσοκομείο Brigham Women's που συμμετείχε στην έρευνα.
Αυτός και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες συγκεκριμένα φρούτα κάθε εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη 2 κατά 23%, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα τον μήνα.
Αντίθετα, όσοι κατανάλωναν πάνω από μία μερίδα χυμό κάθε μέρα εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 21%!
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι αντικαθιστώντας τρεις μερίδες χυμό κάθε εβδομάδα με ολόκληρα φρούτα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά 7%. Ο γλυκαιμικός δείκτης των φρούτων δεν φάνηκε να είναι σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό της σχέσης του φρούτου με τον διαβήτη τύπου 2.
Η πέψη
Αντίθετα, ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των χυμών φρούτων, οι οποίοι περνούν από το πεπτικό σύστημα πιο γρήγορα από τα ολόκληρα φρούτα που είναι πλούσια σε ίνες, μπορεί να εξηγεί τη σύνδεση της κατανάλωσής τους με τον κίνδυνο διαβήτη.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση συγκεκριμένων φρούτων μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου συγκεκριμένου συστατικού που διαθέτουν. Για παράδειγμα, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα φρούτα του δάσους και στα σταφύλια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Espressonews.gr