ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ  ΔΡΑΜΑΣ
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Σαν Σήμερα 11 Μαρτίου






Σαν Σήμερα 11 Μαρτίου το 1669 η Αίτνα εκρήγνυται, προκαλώντας το θάνατο 17.000 ανθρώπων.


Μια μέρα σαν και αυτή το 1669, το ηφαίστειο της Αίτνας που δεσπόζει στην Σικελίαm αρχίζει να εκρήγνυται εκτοξεύοντας λάβα, καπνό και πέτρες για εβδομάδες σκεπάζοντας το...
μεγαλύτερο μέρος του νησιού και προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 20.000 ανθρώπων. Τα περισσότερα από τα θύματα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν εγκατέλειπαν το νησί, όμως έμειναν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν την πόλη τους.
Το ηφαίστειο της Αίτνας με υψόμετρο 3.350 μέτρα, περιοδικά για χιλιάδες χρόνια εκτόξευε καπνό και λάβα. Η πρώτη του μεγάλη έκρηξη που υπάρχει στα ιστορικά αρχεία χρονολογείται από το 475 π.Χ. Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και το πιο θανατηφόρο. Η έκρηξη του το 1169 είχε προκαλέσει και πάλι τεράστια ανθρώπινες απώλειες, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους από τους καπνούς, την λάβα και τις κατολισθήσεις.
Παρά το γεγονός πως θεωρείται μια ωρολογιακή βόμβα που ανα πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, το γόνιμο έδαφος στις πλαγιές του βουνού οδήγησε στην δημιουργία πολλών μικρών χωριών στους πρόποδες του. Εκείνη την χρονιά του 1669, στις 8 Μαρτίου, το ηφαίστειο άρχισε να στέλνει τα δυσοίωνα μηνύματα του καθώς καπνός έβγαινε από τους κρατήρες του, όμως οι κάτοικοι τα αγνόησαν.
Τρείς μέρες αργότερα σημειωνόταν μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου. 3000 άνθρωποι που ζούσαν στις πλαγιές του βουνού πέθαναν από ασφυξία. . Η στάχτη και η λάβα ολοκλήρωσαν την καταστροφή καθώς σκέπασαν ολόκληρη την περιοχή σε ακτίνα 100 μιλίων.
Το πύρινο ποτάμι της λάβας κατευθύνθηκε στην πόλη Κατάνια, που βρισκόταν μόλις 18 μίλια από την θάλασσα. Εκείνη την εποχή στην πόλη ζούσαν 20.000 κάτοικοι. Οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια οι κάτοικοι οργάνωσαν μια επιχείρηση για να διακόψουν την ροή της λάβας προς την πόλη τους. Για εβδομάδες πολεμούσαν με το φυσικό φαινόμενο όμως τελικά η λάβα έφτασε στην πόλη, έλιωσε τα αρχαία εξωτερικά της τείχη και 17.000 άνθρωποι αβοήθητοι έβρισκαν τραγικό θάνατο…
1669: Εκρήγνυται η Αίτνα, προκαλώντας το θάνατο 15.000 ανθρώπων.
1811: Στην Αγγλία, όπου βρίσκεται σε έξαρση το κίνημα των Λουδιτών, εργάτες καταστρέφουν μηχανές κλωστοϋφαντουργείων στο Νότιγχαμ, επειδή τους «κλέβουν» τις δουλειές τους.
1822: Κηρύσσεται η επανάσταση στη Χίο. Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά. Είκοσι μέρες αργότερα η Σφαγή της Χίου θα συγκλονίσει τον κόσμο.
1901: Eγκαινιάζεται το μετρό στο Παρίσι.
1912: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Κόμμα των Φιλελευθέρων αναδεικνύεται ξανά νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών.
1918: Το πρώτο περιστατικό ισπανικής γρίπης καταγράφεται στις ΗΠΑ. Θα εξελιχθεί σε θανατηφόρα πανδημία, με τους νεκρούς να υπολογίζονται παγκοσμίως σε 20 - 40 εκατομμύρια τη διετία 1918 - 1919.
1935: Στην Κούβα, επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος, λόγω επέκτασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
1941: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει το νόμο περί δανεισμού και εκμίσθωσης, έπειτα από πρόταση του Προέδρου Φραγκίσκου Ρούσβελτ. Πρόκειται για τη στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών στις χώρες που μάχονται τον Άξονα.
1985: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
2004: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, που αποδίδονται σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, προκαλούν το θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.460.

2011: Στις 11 Μαρτίου 2011 η Ιαπωνία συγκλονίστηκε από ένα σεισμό 9 Ρίχτερ και λίγη ώρα μετά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας άνθρωποι, σπίτια, λιμάνια, σχολεία και εργοστάσια παρασύρθηκαν από ένα φοβερό τσουνάμι που ξεπερνούσε τα 20 μέτρα. Αιτία ήταν ότι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐιτσι, τα συστήματα ψύξης έπαθαν βλάβη μετά το σεισμό και τις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις και οι αντιδραστήρες θερμάνθηκαν τόσο ώστε να προκληθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά από αυτό του Τσερνόμπιλ, πριν 25 χρόνια. Περίπου 15.881 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους οποίους προστίθενται 2.668 αγνοούμενοι.



www.tragiko.net