ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ  ΔΡΑΜΑΣ
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα... ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ! ΔΕΙΤΕ 31 ΣΥΝΤΑΓΕΣ που θα σας κάνουν να ΓΛΕΙΦΕΤΕ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΑΣ!

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα... ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ! ΔΕΙΤΕ 31 ΣΥΝΤΑΓΕΣ που θα σας κάνουν να ΓΛΕΙΦΕΤΕ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΑΣ!

Δεκάδες λέξεις μου έρχονται στο μυαλό για να περιγράψω μια απολαυστική μπολονέζ, μια αυθεντική ναπολιτέν ή μια καυτερή αραμπιάτα, όμως, σ'αυτό το αφιέρωμα, καλύτερα να μιλήσουν (κυρίως) οι εικόνες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών (25/10), συλλέξαμε τις βασικές συνταγές για να ξεκινήσεις τα μαγειρικά πειράματα.

Τα "ορφανά" μακαρόνια με τυρί
Τι κοινό έχουν οι εργένηδες, οι φοιτητές και τα μικρά παιδιά; Όλοι υποκλίνονται στην απλή, αλλά αυθεντική γεύση ενός πιάτου μακαρονιών με μόνη τους συντροφιά, την τριμμένη παρμεζάνα (ή κεφαλοτύρι, ή μυζήθρα, η γραβιέρα, ανάλογα με τα γούστα).

Η κόκκινη ναπολιτάνα
Η ιταλική "μαγεία" της μαγειρικής στο πιάτο, ακούει στο όνομα Ναπολιτέν. Είναι αυτή η κόκκινη σάλτσα με τον μυρωδάτο βασιλικό φτιάχτηκε για να δίνει χρώμα και γεύση στα μακαρόνια σου, χωρίς φανφάρες και υπερβολές, κατακτώντας άνετα τον θρόνο στις σπεσιαλιτέ των Ιταλών.


(Θα σου κάνω) μακαρόνια με κιμά

Ίσως η πρώτη συνταγή που σου έρχεται στο μυαλό, όταν ακούς τη λέξη μακαρόνια. Μέγα λάθος να την υποτιμήσουμε: Αν ξέρεις να φτιάχνεις τέλεια μια σπαγγέτι μπολονέζ, μπορείς να αποκτήσεις εύκολα αιώνιους πιστούς στη μαγειρική σου ικανότητα. Ρίξε μια ματιά στη συνταγή που βρήκαμε από την σεφ Ντίνα Νικολάου, για να λάβεις ένα χεράκι βοηθείας.

Η "ιστορική" καρμπονάρα
Ένας από τους μύθους που κυκλοφορούν πίσω από την καρμπονάρα ισχυρίζεται ότι το όνομά της προέρχεται από ένα πιάτο που δημιουργήθηκε στα Aπέννινα Όρη, στην περιοχή Abruzzo, 50 χλμ. ανατολικά από την Ρώμη, από ανθρακωρύχους (carbonari). Άλλοι λένε ότι την έτρωγαν αποκλειστικά οι εργάτες στα ανθρακωρυχεία, οι οποίοι προσέθεταν άφθονο μαύρο πιπέρι, το οποίο με τη σειρά του θυμίζει τρίμματα... άνθρακα (carbone). Ό,τι και να ισχύει, η καρμπονάρα παραμένει μια από τις κορυφαίες συνταγές για να απολαύσουμε τη μακαρονάδα μας.

Σταθερή αξία: Παστίτσιο
Τι μπέρδεμα! 'Η,όπως θα έλεγαν και οι γείτονες οι Ιταλοί, "Che pasticcio!". Πράγματι, το παστίτσιο μεταφράζεται ως "ανακατωσούρα" και δεν μας εκπλήσσει που το συγκεκριμένο όνομα δόθηκε σ'αυτό το φαγητό. Αρκεί να σκεφτείς ότι τα ζυμαρικά, το κρέας, τα λαχανικά και οι σάλτσες, ενώνονται σε ένα πιάτο. Και τι πιάτο.
Η καυτερή αραμπιάτα
Οι θυμωμένες πένες σε ελεύθερη μετάφραση -κοινώς οι πένες αραμπιάτα- έχουν κάθε λόγο να παίρνουν αυτήν την έκφραση. Αρκεί να τους ρίξεις τσίλι, σκόρδο και κρεμμύδι και έχεις ένα ωραιότατο πικάντικο πιάτο. Αν δεν σ'αρέσουν τα καυτερά, παρήγγειλες λάθος μακαρονάδα!

Pasta φούρνου και να καίει
Εκτός από την κατσαρόλα, τα μακαρόνια μπορούν να σε εκπλήξουν γευστικά και όταν μπουν στον φούρνο. Η ζεστή αυτή μακαρονάδα στις διάφορες παραλλαγές της, ενδείκνυται τους χειμερινούς μήνες (καίει, καίει πολύ) και δεν απευθύνεται επουδενί σε όσους θέλουν "να τσιμπήσουν κάτι ελαφρύ".

Ένα κομμάτι σουφλέ (δεν φτάνει)
Δεν νοείται πάρτι με φαγητό, που να μην έχει τουλάχιστον ένα τεράστιο ταψί με σουφλέ. Η αγαπημένη αυτή συνταγή ταιριάζει με πένες, ριγκατόνι, ή ταλιατέλες και είναι πραγματικά πανεύκολη. Εντάξει, διαίτης δεν τη λες, αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι σουφλέ με λιωμένα τυριά και κομματάκια μπέικον;

Μακαρόνια ογκραντέν
Έχει διαφορά το σουφλέ από τα μακαρόνια ογκραντέν; Μικρή, αλλά όντως έχει.Για να πεις τα μακαρόνια σουφλέ πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μέσα ασπράδι αυγού, χτυπημένο σε μαρέγκα. Από την άλλη, τα μακαρόνια ογκρατέν συνήθως έχουν αυγά ολόκληρα και απλώς ψήνονται στον φούρνο. Μικρή λεπτομέρεια, αλλά θα κάνει τη διαφορά.

Τα κανελόνια της υπομονής
Τα κανελόνια είναι για τους μερακλήδες και τους υπομονετικούς. Μόνο και μόνο η προσπάθεια πρέπει να ανταμειφθεί από τους αποδέκτες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Κατά τ'άλλα, αν προσέξεις τις λεπτομέρειες (για παράδειγμα την ακριβή ώρα ψησίματος για να δέσει η γέμιση και να μην "ανοίξουν"), το αποτέλεσμα θα ανταμείψει και εσένα και τους τυχερούς που θα τα σερβίρεις.
Μακαρόνια με τόνο
Αναρωτιόσουν τι να κάνεις αυτές τις ξεχασμένες κονσέρβες τόνου που έχεις καιρό στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Φτιάξε μια νόστιμη, θρεπτική και υγιεινή μακαρονάδα στο λεπτό. Η συνταγή δένει όμορφα με πράσινες ελιές και λίγη γλυκιά πάπρικα.

Η μαγεία του σολωμού
Ίσως ένα από τα πιο υγιεινά συνοδευτικά των ζυμαρικών σου, ακούει στο όνομα σολωμός. Η πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τροφή δεν μας χαρίζει μόνο υγιές δέρμα, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, γερή καρδιά και μυαλό. Συμπληρώνει άριστα ένα πιάτο με μακαρόνια που αξίζει να εντάξεις στη διατροφή σου.

Γαριδομακαρονάδα η μια και μοναδική
Καλοκαίρι, νησάκι και θέα το πέλαγος: Οι πρώτες εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε την φράση "μακαρόνια με γαρίδες" είναι συνήθως καλοκαιρινές. Οι γαρίδες είναι ένα από τα λίγα τόσο απολαυστικά φαγητά που είναι έτοιμα σε ελάχιστα λεπτά. Αν συνδυαστούν δε με μακαρόνια και με ένα ποτήρι λευκό κρασί, η απόλαυση πολλαπλασιάζεται. Φυσικά, για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχουν και οι καραβίδες.
H εκλεκτή αστακομακαρονάδα
Μπορεί να δοκιμάζουμε μια φορά στο τόσο το ακριβό αυτό έδεσμα, όμως η κάθε φορά που το κάνουμε είναι μοναδική. Ο εκλεκτός αστακός έχει βρει το άλλο του μισό στην κουζίνα κι αυτό δεν είναι άλλο από μια πιατέλα γεμάτη καλομαγειρεμένα μακαρόνια.

Κοχύλια με θαλασσινά
Αυτό κι αν φέρνει συνειρμικά στο μυαλό μας το καλοκαίρι. Και κοχύλια και θαλασσινά μπλέκονται ευχάριστα στο ίδιο πιάτο. Τώρα, είτε επιλέξεις να γεμίσεις λίγα αλλά μεγάλα κοχύλια ζυμαρικών, είτε προτιμάς τα μικρότερα που κυκλοφορούν στην αγορά, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Κοφτό μακαρονάκι με χταποδάκι
Μια συνταγή που θυμίζει μαμά, γιαγιά ή όποιον άλλον σού σέρβιρε ένα ζεστό πιάτο με κοφτά μακαρονάκια και χταποδάκι. Θέλει τέχνη για να την πετύχεις, γι'αυτό καλύτερα ρώτα τα μυστικά των κοντινών σου ανθρώπων για να φτάσεις κατευθείαν σε υψηλό μαγειρικό επίπεδο. Αλλιώς, ευτυχώς, υπάρχει και το Ίντερνετ για τα περαιτέρω tips...
(Aχ) Ριγκατόνι με τέσσερα τυριά
Προσωπικά, δεν ευχαριστιέμαι ένα πιάτο μακαρόνια όταν απουσιάζει το ταίρι τους: Το τυρί. Οπότε καταλαβαίνεις τι γίνεται όταν οι γεύσεις τεσσάρων τυριών διαδέχονται η μια την άλλη, γεμίζοντας με τη σάλτσα τους τα ριγκατόνι. Κόλαση.

Η ιδιαίτερη πέστο
Είναι από τα πιάτα που είτε θα σε εθίσουν, είτε θα σε απογοητεύσουν κι αυτό καθαρά για τον λόγο του ότι η σάλτσα πέστο έχει ιδιαίτερη γεύση που δεν ελκύει όλους τους ουρανίσκους. Παρ'όλα αυτά, είναι μια απλή συνταγή, βασισμένη στις γεύσεις του κουκουναριού, των αμυγδάλων και του βασιλικού.

Αγαπημένες πένες με κοτόπουλο
Λάτρεις του κοτόπουλου, ιδού η μακαρονάδα σας: Το φιλέτο κοτόπουλου μπλέκεται με τις πένες (ή όποιο είδος ζυμαρικού επιλέξεις), το σκόρδο, την πάπρικα, τα μανιτάρια και την παρμεζάνα και παίρνει μια υπέροχη γεύση που έχει ήδη το φανατικό κοινό της. Αν δεν έχεις... "προηγούμενα" με τις θερμίδες, μπορείς να προσθέσεις στη συνταγή σου κρέμα γάλακτος ή τυρί κρέμα φιλαδέλφεια.

Ταλιατέλες με μανιτάρια αλά κρεμ
Εκτός από το τυρί, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αξίζει να αναφέρουμε όταν μιλάμε για ζυμαρικά, είναι τα μανιτάρια. Για κάποιους ακαταμάχητα, για άλλους άσπονδοι εχθροί, τα μανιτάρια έχουν προσωπικότητα και πάνω από όλα ιδιαίτερη γεύση. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, πρόσθεσέ τα στις ταλιατέλες σου. Δένουν άριστα με την κρέμα γάλακτος και "γεμίζουν", οπτικά και γευστικά, το πιάτο σου.

Μεγάλε Φεντουτσίν Αλφρέντο
Ο Alfredo di Lello, ο Ιταλός μάγειρας που δημιούργησε τη διάσημη ομώνυμη σάλτσα γύρω στο 1920, μάλλον δεν θα ενθουσιαζόταν και τόσο αν μάθαινε το πόσο έχει "μεταλαχθεί" η συνταγή του τα τελευταία χρόνια. Γι'αυτό εσύ, μάθε να φτιάχνεις την αυθεντική.

Σαλάτα με φιογκάκια
Πανεύκολο, δροσερό και υγιεινό. Η σαλάτα λαχανικών με την ντοματούλα, τις ελιές, τη φέτα (και ό,τι άλλο θέλεις να προσθέσεις) είναι από τις συνταγές ζυμαρικών που θα μας λύσουν τα χέρια όταν διαθέτουμε ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα μας. Και επειδή τα παιδιά λατρεύουν τα ζυμαρικά αλλά αποφεύγουν συστηματικά τα λαχανικά, αυτή η συνταγή είναι το ιδανικότερο "καμουφλάζ" για να αδειάσουν το πιάτο.
Λαζάνια με μπρόκολο
Ένας εύκολος τρόπος για να εντάξεις τα λαχανικά στο καθημερινό σου διαιτολόγιο είναι να τα προσθέσεις στα αγαπημένα σου πιάτα. Με δεδομένο ότι ένα από αυτά, είναι τα ζυμαρικά, μια καλή και κλασική ιδέα (ακόμη κι αν στους πρωτάρηδες φαίνεται περίπλοκη ακούγοντάς την) είναι να "στριμώξεις" το πράσινο υγιεινό μπρόκολο ανάμεσα σε λαζάνια.

Ο γιατρός σου ο φιδές
Ένα πιάτο που παραπέμπει αμέσως σε... κρυολόγημα, έχει αποδειχτεί σωτήριο όταν το χρειαζόμαστε. Η σουπίτσα φιδές είναι απλή στην παρασκευή της, ενώ, αν την κάνεις λίγο πιο σπέσιαλ, μπορεί να σου αρέσει τόσο ώστε να την εντάξεις και στη διατροφή σου. Αμέ!

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες
Αυτή η συνταγή μυρίζει χωριό από χιλιόμετρα. Ο κόκορας -και δη ο κρασάτος- μαγειρεύεται ιδανικά με χυλοπίτες (ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις αν διαλέξεις ολικής αλέσεως), ενώ σερβίρεται ζεστός και με ξερή μυζήθρα.
​Μεσογειακή με παπαρδέλες
Μελιτζάνες, πιπεριές, ελιές σκόρδο, κρεμμυδάκι και κάπαρη: Αυτά είναι μερικά από τα αγνά υλικά που θα χρειαστείς για να ετοιμάσεις μια αυθεντική μεσογειακή σάλτσα λαχανικών για τα ζυμαρικά σου. Στη συγκεκριμένη συνταγή, ιδανικά ταιριάζουν οι παπαρδέλες (ένα πλατύ και μακρόστενο ζυμαρικό).

Μια αματριτσιάνα παρακαλώ
Η σωστή αματριτσιάνα, η μακαρονάδα που πήρε το όνομά της από ένα μικρό μεσαιωνικό ορεινό χωριό του Lazio, το θέλει τα πέντε "P" της για να φτιαχτεί σωστά: Pasta, Pancetta, Pomodoro, Peperoncino, Pecorino (Πάστα, Πανσέτα, Ντομάτα, Πιπεριά, Πεκορίνο). Όλα τα άλλα, είναι λεπτομέρειες.

Χρωματιστές ταλιατέλες
Μια συνταγή φιλική στους vegans είναι τα χρωματιστά ζυμαρικά. Εμείς βρήκαμε έναν απλό τρόπο για να βάψεις τις ταλιατέλες σου στο χρώμα των παντζαριών και να εκπλήξεις ευχάριστα τους καλεσμένους σου και τον εαυτό σου.

Η Aglio Et Olio θα σε εκπλήξει
Τη συνταγή αυτή την έμαθα τυχαία, όταν μου πρότειναν να τη δοκιμάσω στο ιταλικό εστιατόριο La Piazza στο Ρέθυμνο. Αδυνατούσα να πιστέψω ότι λίγο σκόρδο, λίγο λάδι και μια δόση φρέσκων μυρωδικών μπορούσε να δώσει τέτοια γεύση στο πιάτο μου. Πόσο λάθος έκανα. Μια Aglio Et Olio δοκιμή, ίσως πείσει κι εσένα.

Η πουτανέσκα με το όνομα
Ένας αστικός μύθος λέει ότι το πιάτο αυτό επινοήθηκε από Ιταλίδες πόρνες που δεν είχαν πολύ χρόνο για να μαγειρέψουν λόγω του φορτωμένου ωραρίου τους, αλλά η αλήθεια μάλλον είναι τοsugo alla puttanesca (σάλτσα πουτανέσκα) επινοήθηκε την δεκαέτια του 50 από τον Sandro Petti συνιδιοκτήτη του εστιατορίου «Rancio Fellone» στο νησί της Ισκίας στην Ιταλία, όταν ένα βράδυ θέλησε να μαγειρέψει για τους πεινασμένους φίλους του, αλλά είχε μόνο κάπαρη, σκόρδο, ελιές και 4 ντομάτες. Όποια κι αν είναι η ιστορία της, η μακαρονάδα αυτή είναι από τις πιο εύκολες που μπορείς να ετοιμάσεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Πένες με σπανάκι
Αν αναρωτιέσαι το κατά πόσο δένουν τα -φαινομενικά αταίριαστα- σπανάκι και μακαρόνι, αρκεί να κάνεις μια καλή μίξη και των δύο σε μία μόνο συνταγή. Το υπερδύναμο λαχανικό δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στην pasta που θα ετοιμάσεις σε λιγότερο από 30 λεπτά.


cosmo.gr / athensmagazine.gr