ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ  ΔΡΑΜΑΣ
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Οι συχνότερες απορίες για το αυγό



Το αυγό ίσως είναι το μοναδικό τρόφιμο που έχει διχάσει τόσο πολύ τους διατροφολόγους και τους ειδικούς. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πόσα όμως είδη αυγών υπάρχουν; Τι μας προσφέρουν; Πώς θα καταλάβω αν είναι φρέσκο ένα αυγό;
Διαβάστε παρακάτω και λύστε τις απορίες σας για αυτό το θρεπτικό δώρο της φύσης.

 

1. Πόσα είδη αυγών υπάρχουν;

Τα αυγά της κότας αποτελούν τον πιο κοινό τύπο αυγού. Αυτά τα αυγά έχουν λευκό ή καφέ χρώμα. Το χρώμα τους καθορίζεται από το χρώμα του λοβού του αυτιού της κότας. Μια κότα με κόκκινο λοβό παράγει καφέ αυγά. Τα άσπρα αυγά παράγονται από κότες με κρεμ λοβούς αυτιών.  Τα αυγά της στρουθοκαμήλου, της πάπιας και του ορτυκιού είναι μερικά από τα λιγότερο διαδεδομένα είδη αυγών. Ως προς τον τρόπο εκτροφής των ορνίθων χωρίζονται σε:
Ελευθέρας βοσκής
  • Βιολογικά
  • Ημιεντατικής εκτροφής
  • Εμπλουτισμένα (π.χ. με ω3)
  • Ειδικής εκτροφής
  • Παραγωγής σε κλωβοστοιχίες.

2. Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 70 έως 75 θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ριβοφλαβίνη, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, θειαμίνη, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό, μαγγάνιο, νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες Α, D, Ε, Β6 και Β12, φυλλικό οξύ, λιπαρά οξέα και χολίνη. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, περίπου το μισό από τα 6 γραμμάρια πρωτεΐνης που υπάρχει σε ένα αυγό, βρίσκεται στο ασπράδι του, ενώ το άλλο μισό είναι στον κρόκο. Το  αυγό περιέχει επίσης λεκιθίνη, ενώ στην αγορά θα βρείτε και αυγά που είναι εμπλουτισμένα με επιπλέον βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα ω-3.


Οι συχνότερες απορίες για το αυγό
Προσθήκη λεζάντας

3. Πώς μπορώ να τα βράσω;

Μερικοί από τους βασικούς τρόπους βρασμού είναι:
Α λα κοκ:  Αφήστε το αυγό να βράσει στο νερό για 2 με 3 λεπτά.
Αν θέλετε μελάτο κρόκο και σκληρό ασπράδι, τότε σε νερό που κοχλάζει βράζετε το αυγό για περίπου 5 λεπτά.
Σφικτά:  Βράζετε το αυγό 8 με10 λεπτά, αν θέλετε να γίνει αρκετά σφιχτό.
Ποσέ:  Σε νερό που σιγοβράζει προσθέστε λίγο ξίδι. Ρίξτε το αυγό που έχετε πρώτα σπάσει και αφήστε το να βράσει για 3 λεπτά. Μόλις το απομακρύνετε από τη φωτιά βουτηξτε το σε κρύο νερό που έχετε αλατίσει.


Οι συχνότερες απορίες για το αυγό



4. Μπορώ να τρώω ωμά αυγά;

Τα ωμά αυγά πρέπει να αποφεύγονται λόγω της σαλμονέλας και των μικροβίων που μπορεί να έχουν και τα οποία καταστρέφεται μόνο με τις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος. Καλό είναι λοιπόν για τη δική σας ασφάλεια να τα τρώτε μόνο μαγειρεμένα.

5. Πότε είναι φρέσκα;

Μπορείτε να διαπιστώσετε αν κάποιο αυγό είναι φρέσκο, αν το βουτήξετε σε αλατισμένο νερό. Αν επιπλέει, είναι μπαγιάτικο, ενώ αν πάει αμέσως στον πάτο είναι μέχρι 3 ημερών. Μην αγοράζετε αυγά που είναι ραγισμένα, με κηλίδες αίματος ή ακαθαρσίες στην επιφάνεια τους. Προτιμάτε αυγά που φέρουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία ωοτοκίας. Θεωρείται ότι τα αυγά διατηρούν τη φρεσκάδα τους για περίπου 27 ημέρες από αυτή την ημερομηνία.

6. Πώς θα τα συντηρήσω στο ψυγείο;

Πριν τοποθετήσετε τα αυγά στο ψυγείο, φροντίστε να τα έχετε πλύνει καλά. Αν τα αλείψετε με λάδι θα διατηρηθούν περισσότερο καθώς με αυτόν τον τρόπο το οξυγόνο δεν εισέρχεται μέσα στο αυγό. Αν το αυγό έχει χαλάσει θα έχει δυσάρεστη μυρωδιά. Η προτεραιότητα σας είναι να διατηρήσετε τα αυγά ασφαλή για κατανάλωση. Για το σκοπό αυτό τα αυγά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες μέχρι 7 βαθμούς κελσίου ή χαμηλότερες.
Τα ωμά αυγά με το κέλυφος τους, μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια σε αυτές τις θερμοκρασίες για μέχρι τέσσερις εβδομάδες. Τα φρέσκα ασπράδια των αυγών, οι κρόκοι ή μαγειρεμένα φαγητά με αυγά, δεν θα πρέπει να διατηρούνται περισσότερο από τέσσερις ημέρες, με εξαίρεση τα βραστά αυγά, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Πηγη:  http://www.4news.gr