ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ  ΔΡΑΜΑΣ
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

«Ξεπούλημα» παραλίας Αμμολόφων από το ΤΑΙΠΕΔ – Μύθοι και πραγματικότητα

«Ξεπούλημα» παραλίας Αμμολόφων από το ΤΑΙΠΕΔ – Μύθοι και πραγματικότητα

Το τι εστί ΤΑΙΠΕΔ το ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό. Κάτι τα 8 στρέμματα έμπροσθεν του ξενοδοχείου LUCY, κάτι η Χρυσή Αμμουδιά στην Θάσο, κάτι η Αλάνα στην Νέα Ηρακλείτσα, λίγο ως πολύ όλα αυτά φτάνουν για να καταλάβουμε τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ολοένα και περισσότερα ΜΜΕ να μιλούν για την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρήσει προς πώληση μια σειρά από παραλίες της Ελλάδας, με κυριότερες...
αυτές της Ελαφονήσου (για τις οποίες έχουν ξεσηκωθεί μεγάλες αντιδράσεις). Σε δημοσίευμα, ωστόσο, που αναρτήθηκε στο site της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» έγινε λόγος όχι μόνο για αυτές τις παραλίες αλλά και για αρκετές ακόμα, καθώς και για μια σειρά από ακίνητα και εκτάσεις προς παραχώρηση.
Μεταξύ των περιοχών για τις οποίες γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα (το οποίο, μάλιστα, έχει αναρτήσει και τον σχετικό κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ – οι αριθμοί στις αγκύλες δηλώνουν την σελίδα στην οποία αναφέρονται) βρίσκονται:
οι Αμμόλοφοι (συνολική έκταση 165 στρέμματα) [σελ. 26]
μια έκταση 518,6 στρεμμάτων στην παραλία του Ακροποτάμου, [σελ. 27]
μια έκταση 15 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Παραδείσου, κοντά στο στρατόπεδο Τοξοτών. [σελ. 102]

Το πλήρες δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
Τις δύο -και μοναδικές- παραλίες της Ελαφονήσου, Σίμο και Σαρακίνικο, θέλει να… αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, γι” αυτό και τις βγάζει «στο σφυρί». Ο πολλάκις βραβευμένος «επίγειος παράδεισος» από ουκ ολίγα διεθνή τουριστικά γραφεία, ετοιμάζεται να περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει τα 175 στρέμματα ολόλευκης αμμουδιάς προς πώληση, μετά την εισφορά τους ως κρατικών ακινήτων (με Property Code ΑΒΚ 382).
Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α) με τη πώληση παραλίου ακινήτου, μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια.
Αν βρεθεί αγοραστής για την παράκτια αυτή έκταση, μπορεί και να διεκδικήσει και να αποκτήσει την αποκλειστική χρήση της παραλίας μπροστά του, χωρίς δικαίωμα χρήσης από κάποιον άλλο για 50 ολόκληρα χρόνια!
Σε αυτά τα παραπάνω, ο νόμος δεν απαγορεύει τη δυνατότητα να βλέπει όποιος θέλει την παραλία από μακριά και μόνο, καθώς η πρόσβαση δεν θα είναι επιτρεπτή παρά μόνο στους πελάτες τους «επενδυτή»…
Αν σε συνέχεια αυτών δημιουργηθεί και «ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο», αντί για δημόσιο θαλάσσιο πάρκο, που να το διαχειρίζεται ο ίδιος ο Δήμος Ελαφονήσου, οι επισκέπτες δεν θα έχουν το δικαίωμα ούτε από τη θάλασσα να πλησιάσουν τις εν λόγω παραλίες.
Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων που δεν θέλουν να δουν κάποιον επενδυτή να καρπώνεται τη δημόσια γη, ενώ ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για οικολογική καταστροφή (η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Natura).
Εκτός από τις δύο παραλίες της Ελαφονήσου, στο ίδιο «πωλητήριο», που ανήρτησε το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις, μεταξύ άλλων, στην Κορωνησία, στο Καλαμίτσι στη Χαλκιδική, τη Νέα Προποντίδα και τη Νέα Φώκαια, τη Γιάλοβα και την Καβάλα.
Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται και δεκάδες ακίνητα στην Πλάκα, τριώροφα και πενταώροφα κτήρια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, οικόπεδα στο Ναύπλιο και το Μεσολόγγι αλλά και ξενοδοχεία «Ξενία».
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Όπως ήταν φυσικό, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, καθώς τόσο η χρονική συγκυρία της ανάρτησης αυτής όσο -κυρίως- το θέμα του έδωσε αφορμή για καυστικούς σχολιασμούς από πολλούς χρήστες του Internet (τόσο στην ανάρτηση του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» όσο και σε αναρτήσεις μερίδας τοπικών ΜΜΕ). Μια προσεκτικότερη έρευνα, ωστόσο, έβγαλε αρκετά «λαβράκια»:
α) Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω δημοσίευμα:
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1169343/taiped-ta-150-akinhta-poy-vgainoyn-sto-sfyri.html
ο κατάλογος αυτός ήταν γνωστός τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2013! Μάλιστα στον ίδιο κατάλογο δεν αναφέρονται μονάχα οι Αμμόλοφοι και η παραλία του Ακροποτάμου αλλά και άλλες εκτάσεις, οι οποίες δεν αναφέρονται στον επίμαχο κατάλογο, όπως:
μια έκταση 323 στρεμμάτων στην Αγία Μαρίνα Παγγαίου
η Αλάνα Ηρακλείτσας
ένα ξενοδοχείο στο Παληό
μια σειρά παραθεριστικών κατοικιών στην παραλία Ορφανίου.

Η μόνη «νέα» περιοχή είναι αυτή του Παραδείσου, κοντά στο στρατόπεδο των Τοξοτών.
Συνεπώς το δημοσίευμα του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ», εκ πρώτης ανάγνωσης, δεν πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερες απορίες, δεδομένου ότι αυτή η «ιστορία» είναι αρκετά παλιά. Σαφώς αυτό το νέο δεν είναι καθησυχαστικό -κάθε άλλο. Απεναντίας, το γεγονός ότι δόθηκε τόσο μεγάλη δημοσιότητα στην όλη υπόθεση λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές έχει, αν μη τι άλλο, την δική του σημασία.
β) Εκτός των άλλων, το μόνο νεότερο που θα μπορούσε πραγματικά να μας ανησυχήσει ήταν αν υπήρχε κάποια προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες εκτάσεις, ώστε η παραχώρησή τους να γίνει μέσω κάποιας ηλεκτρονικής δημοπρασίας (όπως έγινε με τα 8 στρέμματα έμπροσθεν του LUCY ή με την Αλάνα Ηρακλείτσας – οι οποίες και βγήκαν στο «σφυρί» με αυτόν ακριβώς τον τρόπο). Όσο και να ψάξαμε, όμως, δεν βρήκαμε κάποια τέτοια προκήρυξη για διαγωνισμό προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτές οι εκτάσεις (υπάρχει, βέβαια, και μια ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία επιχειρείται αναδίπλωση, αλλά σε αυτήν γίνεται αναφορά μονάχα στην Ελαφόνησο).
Συμπεράσματα
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι Τι σημαίνει, τελικά, αυτός ο κατάλογος; Το πιθανότερο είναι αυτός ο κατάλογος να αποτελεί έναν «κράχτη» για όποιον ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αξιοποίηση των παρακάτω περιοχών, καθώς για να παραχωρηθεί οποιαδήποτε τέτοια έκταση χρειάζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία -η οποία, μέχρι τώρα, δεν έχει ξεκινήσει για καμία από αυτές τις εκτάσεις.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσουμε στο μέλλον οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. Ίσα ίσα, από την εμπειρία μας από το ΤΑΙΠΕΔ μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των εκτάσεων αυτών.


Σχόλιο γράφοντος: Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό θα είναι προτού αναρτάται κάτι να γίνεται μια μικρή αναζήτηση. Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν ξοδέψει 5 λεπτά από τον χρόνο του για να διαβάσει κάποια στοιχεία παραπάνω (τόσο μας πήρε για να βρούμε αυτά που διαβάζετε). Καταλαβαίνουμε τον «πανικό» ορισμένων που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την πρωτιά και τα κλικ, αλλά λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει…


kavalapress.gr