ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ  ΔΡΑΜΑΣ
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Τα 6 επιτεύγματα του 2014 που θα αλλάξουν τη ζωή μας!

Τα 6 επιτεύγματα του 2014 που θα αλλάξουν τη ζωή μας!

Από το διαγονιδιακούς πιθήκους μέχρι το σέρβις στο νευρικό μας σύστημα, το περιοδικό Nature με θέματα επιστήμης, παρουσιάζει τις ιατρικές εξελίξεις που αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση το 2014....


Διαγονιδιακοί πίθηκοι

Ομάδες ερευνητών από την Ιαπωνία και άλλες χώρες βρίσκονται ένα βήμα πριν την εισαγηγή ανθρωπίνων γονιδίων σε πιθήκους, προκειμένου να μελετήσουν παθήσεις του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα γονίδια θα εισαχθούν με τη μέθοδο CRISP, την οποία αναγνώρισε το περιοδικό «Science» ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του 2013.

Σέρβις στο νευρικό σύστημα

Ο νευροεπιστήμονας Μιγκέλ Νικολέλις από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσει το νέο του επίτευγμα: στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Τον εξωσκελετό που θα ελέγχεται με τη δύναμη της σκέψης και θα επιτρέψει σε έναν παράλυτο ασθενή να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στους αγώνες.

Αντικαρκινικές θεραπείες

Μέσα στο 2014 αναμένεται η ολοκλήρωση των δοκιμών για δύο αντισώματα κατά του καρκίνου, τα οποία θα μπλοκάρουν το σύστημα που εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους.

Ελπίδα κατά του HIV

To 2013 οι ερευνητές έδειξαν ότι ένας ιός που σχετίζεται με τον HIV μπορεί να εκριζωθεί από τον οργανισμό πιθήκων με αντισώματα που στοχεύουν σε σταθερά τμήματα του ιού. Τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους αναμένονται φέτος το φθινόπωρο.

Ταχύτερη ανάγνωση του DNA

Η εταιρεία Oxford Nanopore Technologies αναμένεται μέσα στο έτος να κυκλοφορήσει μια συσκευή αλληλούχισης του DNA η οποία μειώνει το κόστος και αυξάνει την ταχύτητα στον προσδιορισμό γενετικών αλληλουχιών.

Κλινικές δοκιμές με βλαστοκύτταρα


Ερευνητές στην Ιαπωνία θα δοκιμάσουν σε ανθρώπους τα λεγόμενα τεχνητά βλαστοκύτταρα (iPS) ενώ στις ΗΠΑ η εταιρεία βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology θα επιχειρήσει να θεραπεύσει μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών με κύτταρα αμφιβληστροειδούς που προέρχονται από βλαστοκύτταρα.


www.onmed.gr